banner



Stefan van der Pal is misselijk maar begint vol goede moed aan zijn derde Elfstedentocht: 'We gaan ervoor'

17:56

Dank voor het volgen

De tallships zijn weg, de burgemeester heeft teruggeblikt en de stad loopt leeg. Bij de beachclub zijn nog wat mensen om van de laatste uurtjes muziek te genieten.

Het wordt nu ook tijd om dit liveblog af te sluiten. Vier dagen lang hebben we de tallships en alles daaromheen gevolgd en jullie zo goed mogelijk op de hoogte gehouden. Dank voor het lezen, kijken en luisteren

17:xiii

Trotse burgemeester blikt terug

Burgemeester Ina Sjerps blikt terug op vier dagen Alpine Ships Races

Burgemeester Ina Sjerps van Harlingen kijkt tevreden terug op vier dagen Tall Ships Races in haar gemeente. "Er waren honderdduizenden mensen, met nauwelijks een incident. We hebben feestgevierd, avonden gedanst, gezongen op het plein."

Ze had het zelf ook bijna niet verwacht, dat het zo'due north feest zou worden. Voor Sjerps, die sinds afgelopen jaar burgemeester is, is het haar eerste grote evenement in deze functie.

"Het lijkt wel alsof iedereen loskomt na twee jaar corona. dit is het eerste enorme evenement in Noord-Nederland. Er was een fantastisch reuzenrad, een prachtige programmering en de meest prachtige schepen van de wereld die voor je neus liggen en waarop je kunt varen."

16:14

Nieuwe attractie: Stefan van der Pal

Stefan van der Pal rent door Harlingen

Er is weer een grote attractie in Harlingen: ultrasporter Stefan van der Pal, die met een Elfstedentriatlon bezig is, rent door de stad

Van der Pal heeft deze week al een Zwem- en Fietselfstedentocht afgelegd, nu is hij bezig om de 200 kilometer te rennen. Vanochtend om half dozen.00 uur is hij in Leeuwarden gestart en zonet kwam hij door Harlingen.

Het gaat goed, zegt hij. Hij vindt het fijn door de drukte te lopen en ook de hitte vindt hij lekker. "De begeleiding zorgt ervoor dat ik constant koud water over me heen gegooid krijg."

Veel steun

Zondagochtend was hij nog misselijk, dat is nu voorbij. Hij voelt zich ook fit en denkt dat hij het ook wel volhoudt. "Er staan zoveel mensen langs de kant, dat is echt bijzonder. Bij het zwemmen merkte ik er niet zoveel van, bij het fietsen ging ik er heel snel bij langs. Nu merk ik hoe gaaf het is!"

Met zijn triatlon wil Van der Pal geld ophalen voor stichting Semmy. De teller staat op ruim 37.000 euro.

De verwachting is dat Van der Pal maandag in de loop van de ochtend weer aankomt in Leeuwarden.

15:xx

Nog niet klaar

De schepen hebben de oasis van Harlingen dan wel verlaten, het evenement gaat nog even door!

Zo is het shantykoor van Terschelling, de Westward Aleta Singers, ook in de stad. Ze zijn speciaal naar de vaste wal gekomen voor het shantyfestival op de Zuiderhaven.

15:02

Het laatste schip, de Alexander von Humboldt Ii, verlaat de oasis

Verslaggever Willem Vermeltfoort kijkt met andere toeschouwers naar de Alexander von Humboldt II

fourteen:47

Er zijn veel mensen aanwezig

14:42

De Bark Europa vaart door de Sasbrug

xiv:28

De Grossherzogin Elisabeth door de Sasbrug

14:19

81 meter lang, 58 meter hoog

14:11

Dit ziet er toch fraai uit?

De Bark Europa © Omrop Fryslân, Simone Scheffer

14:01

Het Friese tallship Wylde Swan neemt ook afscheid van Harlingen

xiii:47

Live beelden

Live beelden van de Sail Out zien? Zet dan de televisie aan op Omrop Fryslân of kijk online mee.

13:41

Zo vaart de Dar Młodzieży uit

Het grootste schip van allemaal, de Dar Młodzieży, vaart uit

xiii:36

Bijna vol in Harlingen

De organisatie geniet van de drukte en de Canvass Out

Er kunnen bijna geen mensen meer bij in de haven van Harlingen. Dat zegt verslaggever Willem Vermeltfoort, dice bij de Sail Out is. "De afdeling crowd management heeft het druk, met drones in de lucht proberen ze om alles te volgen. En het zal niet lang meer duren dat het echt vol is."

Geweldig genieten

Directeur Lieuwe Krol van de Alpine Ships Races in Harlingen is een heel blij homo. "Dit is geweldig. Het weer is prachtig. Vanaf morgen is er een nationaal hitteplan, vandaag gelukkig nog niet. Hier hebben nosotros anderhalf jaar naartoe gewerkt, ik sta geweldig te genieten."

Hoeveel mensen er precies zijn in Harlingen, kan hij niet zeggen. "We hebben hier in de haven een terrein, in de Zuiderhaven, in de binnenstad, op de pier. Dat wordt een optelsom. Ik durf het nog niet te zeggen, maar ik ben zo ontzettend tevreden."

Complimenten van de Britten

Niet alleen zelf is Krol tevreden, hij krijgt ook de complimenten van anderen. "Het is een hele prestatie dat zo'north klein stadje zo'n evenement kan organiseren. De Britse organisatie was ook lyrisch."

Voorzitter Jan Reier Arends van de Tall Ships Races denkt bijna dat het drukker is dan gisteren. "De indruk krijg je wel. Het is natuurlijk prachtig weer, dat trekt heel veel mensen. Het is fantastisch, al die schepen. Ik verwacht van de Shabab Oman Ii straks ook nog wel wat spektakel, dat trekt heel veel mensen."

13:eleven

Mensen naar achteren gestuurd

De crew van de Dar Mlodziezy neemt z'n positie in. Toeschouwers worden voor de zekerheid weggestuurd bij de trossen. "Er komt straks heel veel spanning op te staan, allemaal een stap of drie naar achteren!"

13:00

De Dar Młodzieży zegt doei

De bemanning van de Dar Młodzieży bij de Sail Out © Omrop Fryslân, Lennard Geerts

De Sail Out begint! De bemanning van de Dar Mlodziezy groet Harlingen nog één keer.

12:51

Klaar voor de Sail Out

Duizenden mensen zitten klaar voor de Sail Out van de schepen uit Harlingen. Bij het Poolse tallship Dar Mlodziezy, de grootste van allemaal, zitten de meeste mensen. Die vaart om thirteen.00 uur als eerste weg.

12:36

"Nog drukker dan gisteren"

Het is vandaag de laatste kans om de tallships te zien en daar maken heel veel mensen gebruik van. "Het is op dit moment nog drukker dan gisteren", zegt verslaggever Willem Vermeltfoort.

11:51

Ja, ik wil!

Een bijzonder huwelijksaanzoek in Harlingen: Marinus Valk verraste zijn vriendin Charlotte Smith op het tallship Shabab Oman II.

"Dankzij de hulp van de collega's is dit zo super geregeld, en met speciale dank aan de gastvrijheid van de Shabab Oman Ii", vertelt Marinus Valk trots. "Als je al een paar keer vrijwilliger bent geweest bij de Tall Ships Races moet je op een gegeven moment maar je kans grijpen."

Overweldigend

Marinus' vriendin Charlotte reageerde verrast en praktisch sprakeloos op het aanzoek. "Ik heb er geen woorden voor, het was echt overweldigend."

Het was een heel spektakel aan boord: er waren speciaal verklede dansende bemanningsleden, er werd muziek gemaakt met een doedelzak en de scheepshoorn blies erop los.

Charlotte zei 'ja' op het aanzoek, trouwens.

Een bijzonder moment op de Shabab Oman II

10:59

De volgorde voor de Sail Out om 13.00 uur

ane. Dar Mlodziezy
2. Morgenster
3. Thalassa
four. Oosterschelde
five. Wylde Swan
6. Shabab Sultanate of oman
vii. Gulden Leeuw
eight. Eendracht
ix. Europa
x. Helena
eleven. Grossherzogin Elisabeth
12. Fryderyk Chopin
13. Roald Amundsen
14. Zenobe Gramme
15. Alexander von Humboldt Two

ten:twoscore

Schoonmaken met de Bark Europa

10:35

De Commissaris is er vandaag ook

ten:32

Blessing of the Sails

De dag in Harlingen is begonnen met een zogenaamde Approving of the Sails. Zo was er een dienst door dominee Robin Voorn.

Op dit moment is er een 'kleine Canvass Out'. De LOA, Urania en negen tallships uit de Zuiderhaven varen eerder weg. De grote Canvass Out begint om thirteen.00 uur.

10:20

Goeiemoarn

Goedemorgen! Het is de laatste dag van de Tall Ships Races in Harlingen. Vandaag is onder andere de Canvas Out. Hier vind je al het nieuws over de Alpine Ships Races op een plek.

De Dar Młodzieży, het Poolse schip dat als eerste de haven gaat verlaten © ANP

Source: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1161482/tallships-hebben-de-haven-van-harlingen-verlaten

Posted by: freemanlourth89.blogspot.com

0 Response to "Stefan van der Pal is misselijk maar begint vol goede moed aan zijn derde Elfstedentocht: 'We gaan ervoor'"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel